Interview met onze monumentenadviseur Arie Schuilenborg

Uit: De Stentor, 20 juni 2013
 
Op de plek waar eerder koetsen en koeien stonden, staan nu bureaus. Huize den Berg, het nieuwe pand van Monumentenwacht Overijssel en Flevoland en Monumentenadvies Oost.

De oude loods op het industrieterrein in de Zwolse Marslansen hebben Monumentenwacht en Monumentenadvies achter zich gelaten, de statige havezate Huize den Berg is er voor ingeruild. De grondige verbouwing van het landgoed aan de Heinoseweg in Dalfsen, het al decennia ongebruikte koetshuis althans, is achter de rug.

Trots

Arie Schuilenborg is zichtbaar trots op het nieuwe onderkomen terwijl hij een rondleiding door het gebouw verzorgt. De finesses moeten nog worden aangebracht voor het open huis van morgen, blijkt als de emaille bordjes met daarop 'toilet' nog op een kast liggen.

"Je kunt iets verbouwen als een probleem zien, maar ook als een uitdaging", zo meent Schuilenborg, die namens Monumentenadvies Oost zelf ook deze restauratie en herbestemming voor zijn rekening heeft genomen. "Wij kiezen dan voor het laatste. Het is een uitdaging om er weer iets moois van te maken."

Gelukt

En dat is gelukt, blijkt bij binnenkomst. De hoge deuren die voorheen als toegang tot het koetshuis dienden zijn vervangen voor ramen, de karakteristieke klinkervloer is blijven liggen. Tenminste, eerst gingen de stenen eruit, waarna de vloerverwarming is geplaatst om ze vervolgens opnieuw te leggen.

"En het plafond is verstevigd, zodat ook op de zolder een kantoor kon worden ingericht." En op die verdieping ondersteune houten balken het dak. "Hierop staat de schoorsteen nog altijd", zegt Schuilenborg als hij op de vier palen, opgesteld in vierkantsformatie, klopt. Even verder hangt een op het oog onverklaarbaar koord, dat door het dak naar buiten loopt. Schuilenborg geeft er een slinger aan, waarna een gebeier neerdaalt over de lommerrijke omgeving van Huize den Berg. "Is voor het luiden van de klok, tijdens bruiloften bijvoorbeeld."

De fikse verbouwing van het koetshuis, waarin ook koeien en paarden werden ondergebracht, kostte al met al zo'n 550.000 euro. Een flink deel daarvan is bijeengekregen via subsidies, onder meer van de provincie. "Eerst voor een haalbaarheidsonderzoek, en toen bleek dat verbouw inderdaad mogelijk was ook voor de uitvoering."

Van Dedem Den Berg Stichting

Het gebouw wordt overigens door Monumentenwacht gehuurd van de Van Dedem-Den Berg Stichting, los van de huursom hoefde het dus maar weinig bij te dragen aan de verbouwing. "We hebben de vloerbedekking gelegd", glimlacht Schuilenborg. "Maar natuurlijk hebben wij wel wel een huurovereenkomst met de stichting, die wij dan ook niet zomaar kunnen opzeggen." Maar dat hoeft het ook voorlopig niet, juist een organisatie als Monumentenwacht zit goed in havezate Den Berg. "Ons pand gebruiken we nu ook als visitiekaartje."