Duurzame keuzes door onze monumentenadviseur Arie Schuilenborg

Uit: duurzaamgebouwd.nl, 10 juli 2012

In het Twentse Reutem is een negentiende-eeuwse dwarshuisboerderij gerestaureerd. De combinatie van voorzetwanden, geïsoleerde betonvloer en dakisolatie van PIR-platen resulteert in een uitstekend geïsoleerde gebouwschil. De warmteweerstand van het Rijksmonument benadert de Rc-waarde van een nieuwbouwwoning.

Sterker nog, de Rc-waarde voor dit Rijksmonumentale gebouw ligt ver boven de gebruikelijke norm. Het Rijksmonument uit 1863 is daardoor bijna net zo energiezuinig als een moderne nieuwbouwwoning.

Grondige restauratie en herbestemming

Door achterstallig onderhoud was een grondige restauratie van de historische boerderij onoverkomelijk. De bewoners, de familie Aarnink, hebben met hulp van Monumentenadvies Oost een restauratieplan opgesteld. Arie Schuilenborg, adviseur van Monumentenadvies, was betrokken bij de restauratie van de boerderij: ‘Dankzij goede isolatie gaat er weinig warmte verloren en is het binnenklimaat comfortabel. En dat is precies wat de bewoners willen, voor de gasten van de nieuwe boerderijkamers met algemene ruimte en voor zichzelf. De keuze voor Xella Multipor was dan ook een vanzelfsprekende: de cellenbetonnen isolatieplaten sluiten namelijk naadloos aan.’

 

 

 

Om het woonhuis en de gastenverblijven bewoonbaar te maken, is isolatie van de schil van de boerderij noodzakelijk.

Isolatie van de schil

Schuilenborg koos in eerste instantie voor een metal stud-voorzetwand; opgebouwd uit metal stud-profielen, isolatiewol, dubbele gipsplaten en een dampremmende isolerende folie. Dit bleek niet mogelijk te zijn vanwege de houten plafondbalken die op de wanden rusten. Schuilenborg: ‘Het leek me onmogelijk om de profielen en de dampremmende folie naadloos aan te sluiten rond de balken. Het gevolg zou zijn dat zich vocht rond de balk ophoopt en de balken gaan rotten.’

Op een symposium over duurzaam restaureren zag Schuilenborg een betere oplossing: een voorzetwand van Multipor. Alle buitenmuren zijn hiermee aan de binnenkant bekleed. Schuilenborg: ‘De cellenbetonnen isolatieplaten sluiten wél naadloos aan op de balken, waardoor koudebruggen en condensatieplekken zijn uitgesloten. Bovendien is de wand vochtregulerend en op vrijwel elke manier af te werken. Wij hebben gekozen voor pleisterstuc.’ De binnenwanden, die haaks op de buitenmuur staan, zijn voorzien van een warmtereflecterende laag. Dit voorkomt condensvorming op de binnenwand. 

Daarnaast waren de oorspronkelijke houten vloeren dusdanig verrot dat het beter was ze te vervangen door geïsoleerde betonvloeren met vloerverwarming. 

Het dak is geïsoleerd met PIR-platen. Het resultaat van deze isolatie in combinatie met de voorzetwanden van Multipor is een optimaal geïsoleerde gebouwschil.